EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği
Duygusal özgürleşme tekniği Eft nedir?
Duygusal özgürleşme tekniği eft; kişinin yaşadığı olumsuz duyguları boşaltmasını sağlayan, ruhsal ve bedensel olarak kişiyi rahatlatan çok güçlü ve çok etkili bir uygulamadır.
Eft (Emotional Freedom Techniques)Türkçe’ye ‘duygusal özgürleşme tekniği’olarak çevrilmiştir.
Eft başlı başına bir danışma tekniği değildir, psikoterapi seanslarında kullanılan yardımcı tekniklerden biridir. Benim seans tecrübelerim eft’nin travmatik anının duygusunun boşaltılmasında en iyi tekniklerden biri olduğu yönündedir.
Eft duygusal özgürleşme tekniği geçmişte yaşanılan anıları silmez, zaten beyinde herhangi bir anıyı silmek mümkün değildir. Böyle bir danışma tekniği yoktur, eft geçmişte yaşanılan anının duygusunun boşaltılmasını, insanın içinde bulunduğu an itibariyle yaşadığı olumsuz duygudan sıyrılmasını sağlar. Uzun vadede ise kişinin olumsuz duygular hissetmesine sebep olan yaşantılarla ilgili duyarlılığını azaltır.
Yaşanılan olumsuz duygular boşaltılmazsa bu duyguların etkisi ortalama 24-48 saattir. Eft tekniğiyle bu duygular boşaltılarak gün içinde yaşanan olumsuz duyguların tesirinden kurtuluruz. Ayrıca düzenli olarak eft yapıldığında gün içindeki duygusal iniş çıkışlar azalır.
Eft Nasıl Uygulanır
Eft akupunktur noktalarını temel alarak uygulanan bir danışma şeklidir. Akupunktur noktaları vücudumuzdaki elektrik ve enerji akışının az olduğu bölgelerdir. Vücudumuzda bulunan bu noktaları uyarmak beyinde dopamin salgılanmasını sağlar. Bu noktalar vücudumuzda çok fazladır fakat biz enerji akışının en düşük olduğu nokları uyararak eft uygulamasını yapıyoruz.
Vücudumuzda enerji akışının az olduğu bu bölgeleri parmağımızla hafifçe uyararak eft işlemini yaparız. Kişi bu noktalara küçük vuruşlar yaparak gerekli olan dopamin salımını gerçekleştirir.
Duygusal özgürleşme tekniği eft uygulanışı: Kişi yaşadığı olumsuz duyguya 0 (en düşük) ile 10 (en yüksek) arasında bir puan verir. Eft’yi uygulamaya başlar. Duygunun yoğunluğuna göre on beş-yirmi vuruş yaptıktan sonra duygunun seviyesi tekrar ölçülür. Duygu sıfırlanıncaya kadara uygulama devam eder.
Kişi uygulamayı kendisi yapar herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez.
Eft İle Korkulardan Kurtulmak
Gün içinde olumlu ve olumsuz onlarca duygu yaşarız. Yaşadığımız bu duygular beynimizdeki bazı sistemleri aktive eder. Beynimizde duyguları yöneten iki temel sistem bulunur; bunlardan biri sempatik diğeri parasempatik sistemdir. Beyin parasempatik sistemdeyken rahat, huzurlu, dingin ve sakin olur, bu sistemde beyinde dopamin ve endorfin hormonu salgılanır. Beyin sempatik sistemdeyken korku, öfke, huzursuzluk olur, bu sistemde beyinde adrenalin ve nöradrenalin salgılanır. Eft ile beyni sempatik sistemden çıkartıp parasempatik sisteme taşırız.
Kişi korku duygusu hissettiğinde üç tepki oluşturur. savaşacak kadar gücün varsa savaş, kaçacak kadar zamanın varsa kaç, savaşacak kadar gücün yok kaçacak kadar zamanın yok o zaman don kal. Korku duygusu kalp çarpıntısı, ağız kuruması, kasların gerginleşmesi, ellerde uyuşma gibi bedensel tepkilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Duygusal özgürleşme tekniği eft ile vucudumuzda bulunan akapunktur noktalarına parmaklarımızla ufak dokunuşlar yaparak tık tık beyni sempatik sistemden çıkartıp parasempatik sisteme geçiririz. Örneğin gün içinde bir olay yaşadınız. Yaşadığınız olay korkmanıza sebep oldu. Korku duygusunu hissettiğiniz anda eft yapmaya başlarsanız bir süre sonra vücudunuzda hissettiğiniz bedensel tepkilerin geçtiğini görürsünüz. Eft korku hissedildiği anda beyinde salgılan adrenalin hormonunu devre dışı bırakarak beyinde dopamin salgılatmaya başlar. Dopamin salgılanması için eft noktalarına en az 15-20 kez tık tık vuruş yapmanız gerekir.
Endişe, öfke, huzursuzluk gibi duygularda da aynı uygulama geçerlidir. Endişe anında beyinde nöradrenalin salgılanır. Yine eft noktalarına tık tık vuruş yaparak endorfin salgılanmasını sağlarız.
Geçmiş Travmalarda Eft Uygulaması
Geçmişte yaşanan travmatik anıların duygularının boşaltılmasında da eft en etkili tekniklerden biridir. Bugünkü hayatınızda yaşadığınız bir olayın beyine etkisi ortalama 24-48 saat arasındadır. Ancak yaşadığınız olayın üstünde bir hafta geçmişse ve siz aynı duyguyu hissetmeye devam ediyorsanız bu duygu sizin çocukluk yaşantınızla ilgilidir. Yaşanılan olay çocukluğunuzdaki travmaları ateşlemişse de yine eft tekniğiyle çocukluktaki travmadan gelen olumsuz duygular boşlatılır.
Bilinçdışı katmanlı bir şekilde çalışır. Travmatik anıların duygusu boşaltıldıkça bilinçdışından boşaltılmayı bekleyen diğer duygular ortaya çıkmaya başlar. Eft uygulamasını kendi kendinize yaptığınızda yeni duygularla tanışırsınız. Dolayısıyla bu uygulamayı ilk aşamada bir psikoterapist eşliğinde yapmanız uygun olur.
Eft Süresi Neye Göre Belirlenir
- Travmaya maruz kalınan yaş: Travmatik anıda yaş küçüldükçe travmanın verdiği hasar artar. Erken dönem travması çok olan kişilerin özellikle 0-6 yaşta , eft daha uzun sürer.
- Travmanın süresi; Kişi travmaya ne kadar uzun süre maruz kaldıysa ruhsal bölünmesi o oranda artar.
- Travmanın tanıdık biri tarafından gerçekleşmesi; Kişinin güvendiği, sevdiği, duygusal yatırımının fazla olduğu biri tarafından travmatize edilmesi, yabancı biri tarafından travmaya maruz kalmasıdan çok daha ağır bir hasar verir.
Eft’nin Uygulandığı Psikolojik Rahatsızlıklar
Eft (duygusal özgürleşme tekniği) dinamik psikoterapiyle birlikte pek çok ruhsal ve bedensel problemin çözümü için uygulanır. Fobiler, psikolojik sorunlar: stres, panik atak, depresyon, endişe, migren, obsesyon, öfke kontrolü, sosyal fobi, sınav kaygısı, anksiyete, cinsel problemler, travmalar, ayrılık veya vefat sonrası yaşanan yas gibi problemlerde psikoterapi seansına entegre edilir.
Eft Ne İşe Yarar
- Eft kalıcı bir yöntemdir. Eft uygulandıktan sonra yaşanılan olumsuz duygular tekrar geri gelmez.
- Eft vucutta endorfin salıımını sağladığı için sakinleştirici etkisi vardır.
- Eft uzun vadede kişinin kendi kendine yapabileceği bir uygulamadır. Danışmanın hızlanmasını sağlar.
- Eft’nin etki etmemesi gibi seçenek yoktur. Herkese etki eder.